Olie werd dinsdag flink duurder nadat opnieuw een aantal olieconcerns aankondigde dit jaar veel minder te zullen investeren dan in het recente verleden. Ook de euro zat in de lift: beleggers putten moed uit verzoeningsgezinde signalen van de nieuwe Griekse regering.

BP, de Europese nummer twee achter Shell, verwacht dit jaar 20 miljard dollar aan kapitaaluitgaven, waar eerder nog werd uitgegaan van 24 à 26 miljard dollar. Vorige week maakten Shell en Chevron al bekend het mes te zullen zetten in hun budgetten. Het Franse Total deed dat al enkele weken geleden.

Stakingen in raffinage

De olieprijzen kregen ook een impuls van stakingen in de Amerikaanse raffinagesector, waardoor 10 procent van de verwerkingscapaciteit buiten werking is.

Na een tussentijdse piek van 9 procent stond de prijs van Amerikaanse olie 6 procent in de plus op 52,50 dollar per vat. Brentolie werd ruim 5 procent duurder en kostte 57,67 dollar per vat.

Grieken trekken terug

Dinsdagavond was de euro, na een piek op 1,1535 dollar, iets minder dan 1,15 dollar waard. De munt begon de dag op 1,1335 dollar. De afgelopen tijd nam de waarde van de Europese munt sterk af, tot een dieptepunt van 1,11 dollar vorige week. Daarmee werd de laagste stand sinds het najaar van 2003 bereikt. In mei vorig jaar piekte de euro nog op circa 1,40 dollar.

De daling van de afgelopen tijd werd onder meer veroorzaakt door de aankondiging van de kapitaalinjectie waarmee de Europese Centrale Bank (ECB) de Europese economie wil stimuleren. Het extra geld dat in de economie wordt gepompt verlaagt de waarde van de euro, die ook onder druk staat door de verwachting dat de rente in de Verenigde Staten op korte termijn zal gaan stijgen.

Speculanten moeten verliezen afdekken

Na de sterke daling sinds de aankondiging van de nieuwe maatregelen van de ECB, op 22 januari, is er de afgelopen dagen sprake van een herstel van de euro. Valutadeskundigen schrijven die stijging onder meer toe aan speculanten, die verliezen moeten afdekken omdat ze gokten op een verdere daling van de munt.

Een goedkopere euro kan de Europese economie vooruithelpen. Exportgoederen van eurolanden worden dan namelijk aantrekkelijker op markten waar met andere valuta wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, wat de bijzonder lage inflatie enigszins kan stimuleren.

Daling aantal boorplatformen

Het zwarte goud werd de afgelopen drie handelsdagen al duurder. De aanleiding daarvoor was de sterkste daling van het aantal boorplatformen op het Amerikaanse vasteland in drie jaar. De Amerikaanse productie bereikte vorig jaar, vooral dankzij de grote schalievelden, het hoogste niveau in ruim dertig jaar.

De afgelopen maanden zakten de olieprijzen met zo'n 60 procent. Amerikaanse olie bereikte daarbij vorige week nog een dieptepunt van 43,58 dollar. Brent zakte tot 45,19 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl